01 Dec, 2024
Latest News:

OMAGIU Rectorului fondator, Președintelui Prof. dr. AUREL ARDELEAN

 

OMAGIU

Rectorului fondator, Președintelui Prof. dr. AUREL ARDELEAN

 

Personalitatea plurivalentă a profesorului Aurel Ardelean, s-a evidențiat în cei peste patruzeci de ani de învăţământ, în activităţiile desfășurate atât pe plan didactic, cât și pe plan managerial dar şi ştiinţific. A fost mentorul multor generaţii de elevi, studenţi, masteranzi și doctoranzi, fondatorul învățământului bio-medical din Vestul României. Fiind un vizionar și un bun antreprenor, în anul 2007 a înființat pentru prima dată în România, un master profesional, care îmbină cele mai moderne ramuri ale biologiei cu medicina, punând astfel fundamentele diagnosticului pe bază moleculară, oferind o nouă direcție de dezvoltare profesională tinerilor biologi și medici în era postgenomică. În anul 2009 a acreditat Școala Doctorală de Biologie a cărui conducător de doctorat a devenit, alături de alte personalități marcante în domeniu. În prisma celor menționate anterior, urmărind creșterea vizibilității în Europa și nu numai, a învățământului universitar arădean, Profesorul Ardelean a fost enzima cheie a procesului de acreditare internațională, a acțiunilor întreprinse de conducerea universității în obținerea acreditării, implicându-se activ atât din prisma liderului cât și a cadrului didactic, proces care a dus la afirmarea Universității noastre și pe plan internațional, având la ora actuală studenți din 12 țări comunitare și 27 de țări extracomunitare.

O preocupare constantă a Președintelui prof. dr. Aurel Ardelean a fost asigurarea unor condiții de excepție pentru formarea viitorilor specialiști în domeniul biomedical prin crearea și asigurarea unei infrastructuri de excepție. Acest lucru se reflectă în dotarea și amenajarea sălilor de curs, seminar și a laboratoarelor cu tehnică avansată, aparatură și materiale de laborator de ultimă oră, reușind să găsească soluții pentru finanțarea acestora chiar și în perioadele cele mai dificile din istoria universității.

Având în vedere preocupările sociale ale Universității noastre de a îmbunătăți starea de ecosanogeneză a populației din regiunea de vest, antreprenorul și managerul Aurel Ardelean, împreună cu doamna rector prof. dr. Coralia Cotoraci, au înființat Centrul de Chirurgie laparoscopică Sf. Gheorghe, Centrul de screening mamar, Centrul de Cercetare și tratament al bolii Alzheimer Socodor, Centrul de Geriatrie Nădab, contribuind alături de consiliul județean și municipal la dotarea secțiilor clinice universitare, care sunt de un real folos și pentru populația din zonă dar și pentru rezidenții și tinerii medici specialiști.

Omul Aurel Ardelean a participat din prisma consilierului județean și a președintelui de universitate la toate activitățile importante din viața spitalelor arădene, prin implicare morală, financiară și sufletească.

În anul 2008 rectorul Aurel Ardelean a înființat Institutul de Științe ale Vieții, care prin infrastructura de cercetare de ultimă generație asigură tinerilor cercetători și cadrelor didactice de la facultatea noastă mediul propice în desfășurarea unor cercetări biomedicale de anvergură care pun medicina și biologia într-un context mai larg multidisciplinar, ca de exemplu: prevenția și terapiile personalizate, ecosanogeneza, sustenabilitatea durabilă, bioconservarea resurselor naturale, etc.

Datorită formării domniei sale ca geobotanist a avut preocupări permanente în protejarea mediului înconjurător încă din perioada de început a carierei didactice. Astfel a fost fondatorul Grădinii Botanice Universitare ”Pavel Covaci” din Macea, care a devenit membru fondator a Asociației Grădinilor Botanice din România din anul 2000 și membru a Botanic Gardens Conservation International din anul 2005; cercetătorul Aurel Ardelean a înființat Muzeul botanic al Grădinii, a editat Catalogul de Seminţe Index Seminum, o serie de albume dedicate taxonilor cultivați în grădină, a fondat Herbarul Universității cu peste 5000 coli și a înființat Banca de Gene pentru resurse vegetale, asigurând astfel o bază didactico-științifică foarte valoroasă pentru studenți, doctoranzi și tinerii cercetători din domeniul biologie și ecologie.

Tot în această direcție a înființat Stațiunea de Cercetări Ecologice – Socodor, care a avut ca și obiective metodele de cultivare a sorgului zaharat pe solurile sărăturoase, studiul ecosistemelor de pe solurile halomorfe din Vestul României, în vederea reintegrării acestora în circuitul agricol și obținerea unor combustibili cum ar fi bio-etanolul.

Deoarece la ora actuală omenirea are probleme foarte mari datorită încălzirii globale care afectează toate ecosistemele de la cele naturale până la cele antropizate, cercetătorul Ardelean a înțeles importanța înființării unui centru de monitorizare a ecosistemelor seminaturale sub influența condițiilor de mediu, amenajând Centru de Cercetări Ecologice Izoi-Moneasa.

Dar…, înainte de toate, domnul profesor Aurel Ardelean a fost un dascăl de aleasă ţinută, un cadru didactic pasionat, care a promovat metodele interactive de predare-învățare centrate pe student. Cursurile domniei sale erau o adevărată sărbătoare cu o îmbinare extraordinară a interrelaționării dascăl-student, în care clasa participa activ la actul de predare, studenții având posibilitatea să relaționeze cu profesorul. Toți cei care au avut prilejul și onoarea să participe la prelegerile domniei sale erau fermecați de eleganța, naturalețea și modalitatea de expunere a profesorului. Pentru noi toți, sunt convinsă că așa cred și cei care l-au cunoscut, a fost și este un mentor, un model de urmat pentru cei care își doresc să îmbrățișeze cariera universitară.

Profesorul a avut un aport deosebit în plan didactic atât la nivel local cât și pe plan național, introducând pentru prima data în curricula specializărilor din facultatea noastră discipline de mare impact cum ar fi: biologia medicamentului, citotoxicologia, neurobiologia, imunogenetica, biotehnologiile, ecotoxicologia.

Personalitatea cercetătorului Aurel Ardelean s-a evidențiat încă din timpul doctoratului, având contribuţii deosebite în domeniul taxonomiei, corologiei şi fitocenologiei, rezultate care au fost publicate sub forma unor articole, capitole și cărți de specialitate și nu numai. Viziunea cercetătorului Aurel Ardelean s-a mai concretizat într-o serie de cărți privind metodologia cercetării, care reprezentau o noutate pe plan național fiind utilizate în procesul autenticității și veridicității evaluării științifice.

Putem afirma că, un cadru didactic universitar pe parcursul desăvârșirii profesionale trebuie să îmbine activitatea didactică cu cea de cercetare științifică, reușind astfel să parcurgă calea cunoașterii și să redescopere procesele vieții împreună cu discipolii … cercetătorul Aurel Ardelean și-a dedicat o parte din viață și activităților de cercetare de care au beneficiat în primul rând colaboratorii dânsului, studenții, masteranzii și doctoranzii prin realizarea unor studii concretizate în lucrări de licență, disertație, doctorat, precum și lucrări științifice, prin însușirea abilităților și competențelor specifice muncii de cercetare.

De asemenea, activitatea domniei sale îndreptată în sprijinul cercetărilor aplicate s-a finalizat  într-o serie de brevete internaționale și naționale, care deschid orizonturi noi în domeniul nano și biotehnologiilor, precum și al tratamentelor complementare în cazul unor stări patologice.

Eforturile și rezultatele deosebite obținute de profesorul și omul de știință Aurel Ardelean i-au adus recunoaștere atât în mediul universitar cât și la nivelul Academiei de Științe Medicale şi a Academiei Oamenilor de Știință din România, fapt care fără îndoială a contribuit la creșterea prestigiului Universității noastre, cadrele didactice fiind cooptate într-o serie de manifestări și activități științifice de către aceste organisme.

Prin calitatea sa de rector și președinte al Universității a sprijinit organizarea unui număr foarte mare de simpozioane, congrese și conferințe naționale și internaționale atât la Arad cât și în țară. Astfel una dinte aceste manifestări intitulată „Zilele Academice Arădene”, a devenit o tradiție a universității noastre, bucurându-se de o largă participare a unor specialiști în domeniul biomedical din țară și străinătate, pe de o parte dar și de o amplă implicare a studenților atât din punct de vedere științific cât și a unor activități extracurriculare.

Pe lângă această manifestare tradițională, domnul președinte Aurel Ardelean a organizat în premieră pentru țara noastră o serie de alte manifestări științifice internaționale cum ar fi: congrese de medicină, ecologie și biologie.

Prin prisma dezvoltării disciplinelor de Biologie celulară și moleculară din cadrul facultății, domnul profesor Ardelean a fost ales președintele Filialei Arădene a Societăţii Naţionale de Biologie Celulară şi Moleculară (SNBC), unde alături de colaboratorii domniei sale, a avut contribuţii ştiinţifice importante în: microscopie şi ultramicroscopie, studiul unor procese de sinteză şi secreţie celulară, evoluţia organitelor celulare, efectul unor preparate bioactive asupra organismului uman, mutaţiile genetice – mecanism şi semnificaţie, moartea celulelor, sinteza proteinelor, funcţia de transport a membranei etc.

După o lungă perioadă în care activitatea Societății de Științe Biologie din România a fost întreruptă, în anul 2008, biologul Aurel Ardelean a resuscitat societatea, organizând la Arad o Conferință Națională a membrilor, unde a fost ales președintele acestei organizații de prestigiu, ca recunoaștere a activităților dumnealui din domeniul biologiei, cât și aportul avut în cadrul comisiilor de învâțământ de la nivelul ministerului, cum ar fi de exemplu introducerea disciplinei de Ecologie în curricula şcolilor gimnaziale.

Concluzionând, Profesorul Ardelean a lăsat urme de neşters: multe şi repetate ediţii ale unor manuale de biologie pentru liceu, lecturi biologice, toate apreciate de-a lungul timpului, folosite şi astăzi în învăţământul preuniversitar și universitar. Pentru studenţii biologi și mediciniști a elaborat, în ultimii ani, singur sau în colaborare, publicând cursuri bine cunoscute şi apreciate elogios nu numai în vestul ţării, ci şi în universităţile din alte provincii; este vorba de cursurile de Botanică sistematică, Biologie celulară și moleculară, Biotehnologii, Neurobiologie, Ecologie generală, Ecologie juridică şi Management ecologic, Metodologia cercetării.

Pentru a crește calitatea învățământului în Universitatea noastră, rectorul Aurel Ardelean a inițiat organizarea unor școli de vară, care prin profesorii invitați din țară și străinătate promovau ultimele noutăți din domeniile vizate. Astfel amintim aici Școala de vară ”Jan Montreuil”, care asigura procesul de formare continuă a participanții din domeniul biomedical. De asemenea la inițiativa comună cu doamna rector Coralia Cotoraci în ultimii ani numărul școlilor de vară a crescut abordându-se tematici variate de actualitate din domeniul medical. În sprijinul studenților conducerea a organizat o serie de simpozioane și workshop-uri pentru studenți cu participare internațională atât prin dezvoltarea programelor ERASMUS și ERASMUS+, cât și prin fondurile obținute din granturi.

          Profesorul Ardelean a dotat o serie de laboratoare cu aparatură de ultimă oră din Facultatea de Medicină/Biologie și Institutul de Științe ale Vieții, prin derularea unor proiecte naționale și europene cu mare impact în biologie și medicină de tip: Pin – Matra, IPA, COST, GAR, CNCSIS, PNCDI I-II, PHARE, HURO, ROHU, POSMEDIU, POSDRU; totodată proiectele derulate în colaborare cu Academia Română și alte universități din țară au asigurat formarea continuă în domeniile biomedicale a unui număr mare de cadre didactice și tineri cercetători din universitatea noastră și  nu numai, oferind oportunități de dezvoltare a carierei pentru participanți.

Fiind conștient de importanța menținerii biodiversității naturale și a patrimoniului local, s-a implicat împreună cu colectivul departamentului de Biologie în administrarea unor Situri Natura 2000, fiind la acea vreme singura universitate din România care și-a luat o astfel de responsabilitate.

Tot ca un sprijin acordat tinerilor cercetători și cadrelor didactice din universitatea noastră  președintele Aurel Ardelean a editat o serie de reviste de specialitate în domeniul biologie – Revista Natura, Revista Studia Universitatis, Seria Științele Vieții, Analele SRBC, care de-a lungul timpului, unele au dobândit un prestigiu internațional fiind indexate într-o serie de baze de date internaționale.

Toate realizările profesionale ale prof. dr. Aurel Ardelean au fost clădite pe fundamentul unei personalități profund marcate de credință și omenie … vă mulțumim din suflet domnule președinte, Dumnezeu să vă odihnească în pace.